Objavte produkty za znížené ceny Nakupovať výhodne
None

Čo je to FASTING a ako funguje?

Už ste počuli o takzvanom fastingu a dívate sa na to cez prsty? Nie je to len ďalší trik výživových poradcov na pritiahnutie klientov? Ako to celé funguje, vám vysvetlíme v článku. 

Dnes je pojem fasting veľmi moderný. Doslovný preklad znamená „hladovanie“.

Našťastie sa nejedná o skutočné hladovanie, ale skôr o prerušovaný pôst. Asi to stále neznie lákavo, však? Človek pri ňom obmedzuje len čas jedenia a nie množstvo jedla, či kalórii. Aj keď ani kalórie nie je odporúčané navyšovať, či znižovať počas tohto druhu diéty, teda stravovania sa.  

Takže ešte raz a poporiadku. Bavíme sa o prerušovanom pôste, v anglickej skratke IF (Intermittent fasting). Keď to celé zjednodušíme, pri tejto diéte je potrebné si rozdeliť deň na dve fázy. Prvá je fáza, keď sa postíme, máme tzv. ,,hladné okno“. A druhá fáza je tá lepšia, kedy máme priestor nakŕmiť vyhladované bruško, tzv. ,,sýtiace okno“.

Spravidla by mala byť tá fáza postenia sa podstatne dlhšia ako fáza jedenia. Hlavným dôvodom, prečo telu táto diéta prospieva je práve to, že telo nemusí spotrebúvať energiu na trávenie, ale má konečne priestor na regeneráciu a žiadané spaľovanie prebytočných tukov. Ideálne je prijímať jedlo max 3-krát počas fázy jedenia. V prípade, že prijímate jedlo viac krát ako tri, kedy si doprajete aj nejaké desiaty či olovranty, jedná sa skôr o termín časovo obmedzené stravovanie (TRF). IF má oproti tomu pár výhod navyše, pretože spôsobí, že časom prestanete mať potrebu ,,snackovať“ pomimo hlavných jedál.

Je dôležité začať postupne a pomaly, deň čo deň si hladovanie predlžovať, aby sa dosiahol žiadaný efekt. Samozrejme, aj tá hladovacia fáza musí mať svoj časový cieľ. Čiže nepredlžovať si ju do nekonečna, ale ustáliť sa na konkrétnom počte hodín, ktoré nebudete jesť.  

Najideálnejší pomer týchto fáz je 16:8, to znamená 16 hodín neprijímať žiadne jedlo, alebo čokoľvek čo obsahuje kalórie, teda hlavne cukry. Pitný režim ostáva nevyhnutný. (čistá voda, káva, či čaj bez dochucovadiel).  Zvyšných 8 hodín máte priestor naplniť spľasnuté brušká.

Môžete si to nastaviť aj na pomer 14:10, alebo 18:6. Experimentovať treba opatrne, hlavne tí, ktorí sú citlivejší na fyzické zmeny. V každom prípade, čím dlhšie vydržíte nejesť, tým väčšie bude ,,zlaté prasiatko“, teda odmena vo forme radosti z jedla a zníženia hmotnosti.

Keďže telu vyhovuje pravidelnosť, odporúča sa zastabilizovať fázy a priveľmi nimi nehýbať a neposúvať ich hodinovo. Napríklad, keď prvé jedlo prijmete o 10ej hodine doobeda, posledné by malo byť o 6ej podvečer. V prípade, že to výnimočne časovo nestihnete, pokúste sa čím skôr opäť nabehnúť na nastavený režim.

Ďalší hlavný dôvod, prečo celá táto diéta funguje je to, že počas hladovania, kedy sa nám z jedla nezvyšuje krvný cukor, nemusí zasahovať inzulín, ktorý ho znižuje. Inzulín premieňa tento krvný cukor na glykogén, ktorý sa usádza v pečeni a svaloch. Zo svalov sa potom premieňa na energiu, ktorú vynaložíme pri pohybe.

Avšak, ak sa hýbeme príliš málo alebo konzumujeme príliš často, tak sa ten glykogén nespaľuje a ukladá sa do tukov. Keď stále niečo jeme, náš inzulín je stále v strehu a nedovolí tuku sa spáliť.

Benefity tejto diéty sú mnohé: menej priberania, nižší cholesterol, nižší krvný cukor, ochrana pečene, menej hladu, kvalitnejšie strávenie potravy, strata tuku.

Na jajbolito.sk nájdete aj ďalšie produkty, ktoré pomáhajú pri chudnutí, či očiste tela.

Juchú, už nič nezmeškám.

Nezmeškajte žiadnu zľavu, akciu či novinku a zatočte s bolesťou výhodnejšie! Odoberajte náš newsletter a nič vám neunikne :)

Predvoľby cookies

  • Vaše súkromie
  • Nevyhnutné cookies
  • Výkonnostné cookies
  • Funkčné cookies
  • Marketingové cookies
  • Údaje používateľa
  • Prispôsobená reklama